MATER – prima bibliotecă de materiale din România

MATER, prima bibliotecă de materiale din România și Europa de Sud-Est va converti un spațiu industrial de 1000 mp într-un loc dedicat cercetării, expunerii și explorării materialelor folosite de arhitecți, designeri și constructori pentru proiecte locale. Spațiul dedicat comunității creative este cel mai nou proiect realizat de Nod Makerspace.

Biblioteca de materiale MATER va aduce în București un concept deja prezent în marile capitale ale lumii, ca New York, Paris, Milano și Shanghai – centre care arhivează mii de materiale și sunt astfel punctul de pornire al inovației în design, urbanism și arhitectură.

În România, ideea deschiderii bibliotecii de materiale a pornit de la nevoia membrilor din comunitatea Nod Makerspace de a avea acces la mostre de materiale cât mai diverse. O bibliotecă de materiale arhivează, sortează și prezintă mostre din cele mai noi și speciale materiale de pe piață – astfel publicul specializat din domenii precum arhitectura, design interior, de produs, modă, arte vizuale, publicitate sau construcții are acces la o bază de date utilă pentru dezvoltarea de noi produse și proiecte.

Biblioteca de Materiale din București va fi un spațiu de inspirație pentru creativii care pun bazele unui nou proiect dar și un spațiu de co-working, un loc de întâlniri cu parteneri și clienți și un loc în care profesioniștii din domeniu vor putea consulta, compara și lucra pe diverse materiale.

Pe data de 20 mai, echipa MATER a dat drumul unei campanii de crowdfunding și și-a propus să strângă 15.000 de euro prin donații din partea publicului. În schimbul donațiilor, oamenii vor primi recompense ce constau în abonamente la biblioteca de materiale, obiecte de design ce includ materiale inedite sau opțiunea de a deveni co-fondator al proiectului.

Toate informațiile despre proiect vor fi disponibile pe site-ul www.materlibrary.ro și pe Startarium, cea mai complexă platformă online pentru antreprenori, care va găzdui campania de crowdfunding.

“MATER este o funcțiune de care avem nevoie pentru a dezvolta cultura materialelor în rândul profesioniștilor, dar și amatorilor. Experiența de a atinge și de a compara diferite materiale este esențială în procesul creativ. Prin lansarea campaniei de crowdfunding le oferim beneficiarilor și susținătorilor bibliotecii ocazia de a se implica în MATER și de a ne susține atât financiar, cât și printr-un vot de încredere în acest proiect curajos” , declară Florin Cobuz, co-fondator MATER.

MATER se va afla în același spațiu industrial în care a fost dezvoltat și Nod Makerspace: complexul Industrial Bumbacului din zona Timpuri Noi din București. Astfel, echipa Nod Makerspace își continuă misiunea de a contribui la regenerarea acestei platforme industriale și transformarea acesteia într-un cluster de industrii creative.

Biblioteca MATER va fi deschisă în luna octombrie acestui an unde, într-o primă etapă vor fi expuse 3000 de materiale. Spațiul va fi deschis pentru toți profesioniștii din industriile creative, fiind gândit ca un loc unde aceștia vor putea lucra la propriile proiecte, dar vor avea posibilitatea să găsească și inspirație cu ajutorul materialelor disponibile.

MATER este un proiect dezvoltat de asociația NOD Makerspace ce a fost inițiat prin programul Mobilizăm Excelența creat de Porsche România și dezvoltat împreună cu Fundația Comunitară București.

Parteneri: Antalis, BASF, Cork Market, Egger, Graniti Fiandre, Holcim România, Piatra Online, Saint-Gobain Glass, Saint-Gobain Rigips, Saint-Gobain Isover, The Plot, Tondach, Wienerberger.

Partener business: Banca Transilvania
Design si amenajare: Wolfhouse Productions, Kinnarps
Parteneri amenajare: Holdmann, Roca
Sprijin în comunicarea MATER: MSLGroup The Practice, Leo Burnett, The Plot

Împarte pe social media

Dalibor Vasiljevic

Este fondator și brand strategist la Rainfall, speaker și antreprenor. Cu o experiență de 13 ani în domeniu, Dalibor dezvoltă împreună cu echipa Rainfall mixuri complexe de PR, marketing, branding și digital, pentru a soluționa problemele clienților și pentru a dezvolta business-urile acestora.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.