9 obiceiuri pentru o carieră de succes

Toți avem aceleași 24 de ore la dispoziție într-o zi. Însă oamenii productivi își folosesc timpul mult mai eficient. Ce obiceiuri au aceștia și cum își gestionează prioritățile, aflăm din următorul articol.

Stabilirea unei rutine zilnice este o investiție în sine și un mod de a face lucrurile la capacitate maximă. În plus, oferă structură obiceiurilor de lungă durată, dând forță chiar și în zilele în care nu ești în cea mai bună formă.

O rutină zilnică poate ajuta la stabilirea priorităților, limitarea amânărilor, atingerea țelurilor setate și chiar la a deveni mai sănătos. De altfel, scade și nevoia de a te baza pe voință sau motivare, pentru că, precum spunea Tynan, autorul cărții Super-om prin obicei, obișnuințele sunt „acțiuni pe care le faci în mod zilnic fără a fi nevoie de efort sau gândire”. Creierul tău se află în acel moment pe „modul automat”, economisind resurse și energie pentru alte activități.

„Suntem ceea ce facem în mod repetat. Excelența, prin urmare, este o acțiune, nu o obișnuință.” Aristotel

Însă, la fel cum spunea Brian Tracy, un renumit speaker și autor canadian, „obiceiurile bune sunt greu de stabilit și foarte ușor de trăit cu ele. Obiceiurile rele sunt ușor de stabilit, însă foarte greu de trăit cu ele.” Totuși, e important de știut – ceea ce funcționează pentru unii în termeni de obișnuință, s-ar putea să nu funcționeze pentru toată lumea. De aceea e important să alegem activitățile ce rezonează cu fiecare dintre noi și care ne fac să devenim cea mai bună versiune a noastră.

Cheia este să creăm obiceiuri regulate și consistente care să ne ajute să ajungem unde vrem și să ne maximizeze potențialul. Să vedem, așadar, câteva lucruri pe care le putem face zilnic pentru a atinge „vârfuri” mentale!

Atitudinea pozitivă

Conform Mayo Clinic, gândirea pozitivă ne ajută să gestionăm stresul și să ne îmbunătățim sănătatea per total. „Astăzi va fi cea mai bună zi din viața mea!” e o frază care pune pe oricine în mindset-ul potrivit pentru întreaga zi. Ceea ce face o zi bună sau rea nu este ceea ce se întâmplă de-a lungul ei, cât mai degrabă cum răspundem la ceea ce se întâmplă.

Benjamin Franklin obișnuia să se întrebe: „Ce lucru bun voi face astăzi?” Alege o frază sau o întrebare care rezonează cu tine. Ar putea fi un simplu „mulțumesc” la faptul că îți este dăruită.

Emailul nu ar trebui să fie primul lucru al zilei

Cu toții avem obiceiul ca atunci când ne trezim dimineața să verificăm emailul sau conturile de social media. Însă în acest fel începem ziua într-un mod reactiv, și nu unul proactiv. Cum spunea K. Glei în cartea Managementul de zi cu zi, „problema cu acest tip de abordare este că înseamnă a petrece cea mai bună parte a zilei fiind ocupat cu prioritățile altor oameni.” Ideea este că dacă începem ziua concentrându-ne asupra muncii noastre, vom putea să îi ajutăm și pe ceilalți să facă tot mai multe.

Pregătirea mentală sau vizualizarea succesului

Cei mai buni atleți ai lumii folosesc metoda vizualizării pentru a se pregăti mental în a excela. Jack Canfield, autorul cărții Supă de pui pentru suflet, spune că 10 minute de vizualizare pe zi te ajută să „valorifici puterea minții subconștiente”. Tot ce trebuie este să închizi ochii și să îți imaginezi cel mai bun sine, având cel mai bun rezultat. Includerea cât mai multor detalii, utilizând toate simțurile, crește acest „antrenament” și îl face mult mai puternic.

Cititul și beneficiile lui

Știința ne confirmă o mulțime de beneficii ale cititului. Acesta stimulează inteligența, capacitatea de a învăța și chiar capacitatea de a empatiza cu alți oameni (conform unor studii efectuate de Universitatea Emory din Statele Unite ale Americii). De asemenea, cititul reduce riscul de Alzheimer și ne face să ne simțim mai relaxați.

Joshua Becker, autorul cărții Simplify, spune că și-a propus să citească o carte pe săptămână, deoarece cititul îl ajută să fie un lider mai bun, îi îmbogățește cunoștințele despre lume în general și îl ajută să aibă o mai bună disciplină.  Însă nu e necesar să citim o carte pe săptămână – chiar și un capitol pe zi (un obiectiv mai mare spart în bucăți ușor de realizat) ne poate ajuta să citim zeci de cărți într-un singur an.

Puterea unui mentor

Dacă nu ai un mentor, atunci gândește-te cum poți să găsești unul. Eric Thomas, speaker motivational american, spunea că „Ziua în care vei găsi pe cineva la fel de pasionat de țelul tău precum tine, care să te îndrume spre a fi responsabil, aceea va fi prima zi în care vei face un pas important spre succes.” Principalul scop al unui mentor este să te facă responsabil de obiectivele propuse și să vină cu sfaturi pentru a realiza acest lucru.

Scrierea ne setează pe modul creativ

Scriind în fiecare zi, abilitățile de comunicare se rafinează, în paralel cu obținerea unei memorii mai bune și o creativitate mai mare. Chiar și scriind într-un jurnal ne ajută să fim mai conștienți de noi înșine.

Lista de to-do

Una dintre metodele prin care putem întâmpina în forță o nouă zi este să facem o listă. Odată cu ea, ne planificăm ziua cât mai eficient, spre deosebire de a face diverse lucruri într-un mod haotic. În plus, lista ne ajută să știm exact ce și când e nevoie să fie gata, ceea ce are ca rezultat realizarea cu adevărat a acelei sarcini.

Cu cât acea listă e mai scurtă și mai realistă, cu atât va fi mai valoroasă – experții în managementul timpului recomandă scrierea ei pe un post-it (astfel ne limităm task-urile la cele prioritare).

Pauzele regulate de-a lungul zilei

În timp ce toate cele menționate mai sus ne ajută să performăm într-o zi, câteodată este nevoie să luăm și o pauză. Pauzele ajută la preîntâmpinarea sentimentului de plictiseală, mărind în același timp concentrarea. De asemenea, ne forțează să reevaluăm proiectul la care lucrăm, asigurându-ne că mergem în direcția bună. Și de ce nu, o scurtă pauză de somn, de 20-30 de minute? Este demonstrat faptul că somnul scurt poate să îmbunătățească starea de spirit, agilitatea și performanța.

„Spargerea” zilei în bucăți

Alocarea unei „porțiuni” a zilei ne ajută să fim productivi – pe când prea mult timp acordat unui lucru poate să ne facă să ne pierdem interesul și concentrarea. Iar până și lucrurile pe care nu ne dorim să le facem vor fi realizate mult mai ușor când știm că sunt temporare. Acest lucru oferă avantajul de a parcurge munca fără o suprasolicitare.

Tu ce obiceiuri ai care te aduc mai aproape de țelurile tale? Scrie-ne într-un comentariu mai jos!

 

Împarte pe social media

Dalibor Vasiljevic

Este fondator și brand strategist la Rainfall, speaker și antreprenor. Cu o experiență de 13 ani în domeniu, Dalibor dezvoltă împreună cu echipa Rainfall mixuri complexe de PR, marketing, branding și digital, pentru a soluționa problemele clienților și pentru a dezvolta business-urile acestora.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.