De ce e nevoie de Branding Magazine

Branding Magazine a pornit de la simpla idee că la momentul actual se simte o nevoie acută de educație atât în mediul antreprenorial, cât și în domeniile creative iar resursele de informare sunt puține ori de slabă calitate. Ne dorim să schimbăm acest lucru și să creăm o comunitate puternică unde tinerii antreprenori și creativi să găsească răspunsuri la întrebările care îi preocupă.

Totuși, cum a pornit această idee?, vă întrebați cel mai probabil. Așa că, vom pune în context ideea revistei, printr-o poveste reală, în care cei mai mulți antreprenori sau creativi se vor regăsi.

Începuturile mele legate de industria marketingului aveau loc prin 2004 când, după ce terminasem Facultatea de Marketing și Comunicare, am decis că e mai bine să mă aventurez în ape independente decât să mă angajez la o firmă locală.

Înțelegeam deja că marketingul e mult mai mult decât publicitate – eram atras de complexitatea poveștii din spatele business-urilor, de la targetare, segmentare, poziționare, identitate și branding, cercetare de piață și eșantionare, pricing și cam orice lucru despre care se vorbea în „Marketing management” a domnilor Kotler și Keller. În continuare o consider cea mai bună carte de marketing de pe piată și o (re)citesc în mod regulat, deoarece la fiecare câțiva ani apare o nouă versiune.

Dar să ne întoarcem la aceste începuturi. Facultatea de Marketing nu mi-a putut oferi mai mult decât să înțeleg ce este marketingul. Orice altă posibilitate de educație, legată de strategie de brand, management organizațional al unei afaceri și web development spre exemplu, nu o puteam obține decât citind zeci și sute de articole de pe web.

Unele mai bune, altele mai puțin bune sau relevante – așa am investit următorii 5-6 ani printr-o combinație de teorie și practică, lovindu-mă de multe ori de lucruri pe care nu le înțelegeam, deoarece nimeni nu mi-a explicat pe atunci că designul trebuie să fie funcțional, că sigla pe care o desenam nu trebuia să-mi placă mie sau că există un întreg set de reguli ce trebuie respectate.

Întrebări, întrebări

Zeci și sute de întrebări a căror răspunsuri le găseam greu. Eu și marea majoritate a tinerilor ca mine eram dornici să lucrăm în această industrie, dar fără posibilitatea reală de a studia (în străinătate sau la o facultate bună în țară, dacă există) sau de a învăța ‘meseria’ la o agenție de publicitate de renume, precum McCann sau Publicis.

13 ani mai târziu am ajuns să cunosc destul de bine esența acestei industrii, și anume modul în care poți crea valoare pentru client – prin a identifica nevoile pieței sau a unui business, a defini produsul, brandul sau alte elemente ale unei afaceri care își dorește un oarecare succes pe o piață.

Totuși, un lucru a rămas aproape la fel – marea majoritate a IMM-urilor (și nu numai), reprezentate de antreprenori sau manageri nu înțeleg care e rolul unei agenții de strategie în viața unei companii. Culmea, consider că și multe agenții nu înțeleg rolul pe care ele îl au într-o colaborare cu un business. Dar aici mai intervine un lucru și acesta e legat de educație.

Nu am înțeles niciodată ce înseamnă “să nu dai din casă”

Cred că unul dintre motivele pentru care multe dintre aceste „agenții” cu 3-10 persoane nu au neapărat un know-how bun este că mulți dintre antreprenorii români au această obsesie de a „nu da din casă” lucruri pe care le știu, câștigate fie din experiență, fie din educație. Acești „patroni” (nu doar în agenții, ci în general în business-ul românesc) sunt concentrați mai degrabă pe robotizarea angajaților decât pe încercarea de a crea niște indivizi independenți și totuși, adaptați culturii prin care toată lumea înțelege că doar echipa poate crea niște rezultate excepționale.

Acest lucru continuă până când unul dintre angajați ajunge la concluzia că e mai bine să meargă pe calea proprie, decât să ducă cuiva bani. Căci și așa consideră că nu prea înțelege rolul lui în echipă. Iar acest lucru se repetă și se repetă. Neavând un alt model de comportament, cel care odată a fost exploatat, ajunge și el, prin urmare, să exploateze pe alții. Doar puțini ajung să aibă o imagine completă despre cauza și efectul acestui proces, încercând să se schimbe și să aplice un alt model de management organizațional.

Ce încerc să spun este că nu văd un capăt al acestui proces – decât că va continua la nesfârșit, creând (și continuând) acest “război” între antreprenori (și patroni) și industriile creative, din care consumatorii finali au cel mai mult de pierdut la urmă. Branding Magazine dorește să adune o echipă de profesioniști din industriile creative dar și din business, care să „dea din casă” sfaturi, experiențe, bune practici și orice altceva ne poate ajuta să învățăm ca să devenim mai buni, mai deștepți, mai eficienți și mai puțin stresați, înțelegând munca pe care o facem și pentru cine o facem.

Importanța educației pentru mulți tineri este încă o necunoscută

Din păcate, locuim într-o societate în care, de când începem să mergem la școală, suntem îndoctrinați să învățăm pe de rost, memorând și nu neapărat înțelegând ce învățam. Se așteaptă de la noi să nu punem întrebări ci doar să răspundem la ele, pentru o notă. Ani mai târziu, același lucru se întâmplă și la facultate – suntem supra-bombardați cu informații pe care nu le înțelegem și doar acceptăm faptul că fie memorăm acele informații, fie „scăpăm” cum putem la un eventual control.

Prin urmare, neavând un sistem educațional adecvat, concentrat pe înțelegerea informației, suntem într-o situație fără precedent – nivelul celor cu alfabetism funcțional e mai mare ca niciodată, iar România se confruntă cu o criză a forței de muncă fără precedent, unde personalul calificat lipsește cu desăvârșire, iar tinerii nu au nici resurse, nici capacitatea să învețe.

Rezultatul? Cei mai mulți tineri care caută să se angajeze devin „oameni-roboți” – un personal care, pe lângă lipsa de pregătire profesională, nu poate face foarte multe lucruri fără să fie „programat” de către cineva, adică să primească instrucțiuni clare, apoi să se oprească până la următorul set de comenzi. Între timp, nu este în stare să fie proactiv, să observe probleme sau să caute soluții pragmatice.

De asemenea, o parte bună se oprește aproape instantaneu din a se perfecționa mai departe după ce a primit postul de muncă dorit. Suntem înconjurați de tineri care nu doresc decât să fie inerți – fără responsabilități sau orice altă forțare de a evolua.

Probabil că sună dur ceea ce spun dar sunt sigur că cei mai mulți cititori vor confirma acest aspect, cel puțin cei care au o oarecare legătură cu pozițiile de management de personal, organizațional sau executiv, indiferent dacă lucrează în domeniile creative (marketing) sau în alte industrii. În ultimi 5-7 ani, nu am întâlnit niciun client care să nu aibă ca problemă principală lipsa de forță de muncă calificată, pe toate nivelele. Dacă acum 10 ani am considerat marketingul ca cea mai mare lipsă care va fi simțită în afaceri, iată că nu doar cu asta ne confruntăm.

„Connecting people”, versiunea Branding Magazine

Cunoscutul slogan al celor de la Nokia îmi vine în minte de fiecare dată când mă gândesc la Branding Magazine, deoarece conectarea oamenilor din diverse industrii e scopul principal al revistei, însă pe lângă acesta mai sunt:

  • formarea unei echipe editoriale profesionale din antreprenoriat, marketing și alte industrii, care oferă „din casă” sfaturi, exemple, studii de caz și alte instrumente
  • educația antreprenorilor în ceea ce privește modul în care trebuie să lucreze cu cei din marketing și industriile creative – cum să stabilească obiective, la ce să se aștepte (și la ce nu), cum să trateze creativii, ce înseamnă branding, cum se integrează business model-ul lor strategiei de marketing, de ce este nevoie de marketing, ce înseamnă publicitate și multe, multe alte întrebări pe care antreprenorii le au însă nu au de unde să le afle, fără a primi o factură la final
  • educația tinerilor din zona de marketing și din zona industriilor creative în ceea ce privește modul în care să-i abordeze pe antreprenori: care sunt obiectivele, cum se face un audit, cum să realizeze acele obiective, care sunt așteptările clienților, cum setează prețul și valoarea proiectelor, cum să stabilească un parteneriat cu business-urile pe termen lung și așa mai departe. Pentru că, de multe ori, cei care sunt la început nu au de unde să afle genul acesta de informații
  • un mod ușor pentru business-urile din toate industriile să găsească o agenție din orașul dorit, cu ajutorul unui director de companii
  • un mod ușor pentru industriile creative de a recruta oameni noi, prin portalul de joburi integrat

Dorim ca Branding Magazine să devină o comunitate care oferă tinerilor și copiilor noștri un viitor mai bun, dezvoltându-le cele mai importante valori – o educație de calitate, capacitatea de gândire și puterea de a rezolva probleme în mod pragmatic, independent.

Împarte pe social media

Dalibor Vasiljevic

Este fondator și brand strategist la Rainfall, speaker și antreprenor. Cu o experiență de 13 ani în domeniu, Dalibor dezvoltă împreună cu echipa Rainfall mixuri complexe de PR, marketing, branding și digital, pentru a soluționa problemele clienților și pentru a dezvolta business-urile acestora.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.