Tehnologia Made in RO – prezentă la Bucharest Technology Week

Ne mândrim adesea cu românii care activează în marile corporații, însă în aceeași măsură avem datoria să vorbim și despre companii locale, fie că sunt start-up-uri, fie că sunt companii consacrate la nivel național.

Tocmai din acest motiv, în semn de apreciere, Microsoft aduce în standul său cu Windows trei producători români.

Două companii binecunoscute din Brașov și Piatra Neamț

Allview, compania din Brașov, care a introdus pe piață primul smartphone și prima tabletă Made in Romania, este cel mai mare producător de dispozitive IT&C din Europa de Est, având peste un milion de produse vândute anual.

Allview are în portofoliu unele dintre cele mai complexe device-uri inteligente, dar și primul smartphone cu asistent vocal în limba română. Cei de aici visează să dezvolte primul robot inteligent și au toate șansele să-și vadă visul împlinit.

Myria, brand local lansat și impus pe piață de Altex (companie românească, fondată în 1992 la Piatra Neamț) prezintă la Bucharest Technology Week cele mai interesante și recente realizări din domeniu.

Fidelă misiunii sale, Myria mizează pe accesibilitatea și design-ul modern al produselor sale, menite să-i ajute pe toți utilizatorii să-și desfășoare activitățile de zi cu zi cu cât mai multă ușurință.

Altex, sub egida căruia Myria funcționează, este cel mai mare lanț de magazine offline de Consumer Electronics și IT&C din România.

Produse IT și biciclete electrice

Cea de-a treia companie națională de la standul Microsoft vine din Timișoara și se numește nJoy. Prezenți pe piață din 2001, timișorenii și-au croit propriul drum pe piața de produse IT autohtone urmărindu-și visul.

Dorința lor este aceea de a transpune glasul consumatorului într-o caracteristică personală a produsului pentru a crea fiecăruia o punte individuală cu tehnologia. Aceștia au în portofoliu o gamă de dispozitive mobile, dar și alte produse IT, de la surse la tablete, laptopuri, UPS și alte echipamente electronice.

Schimbând perspectiva, ajungem la un alt expozant: Bizze Bikes este compania autohtonă, specializată în producția bicicletelor electrice, înființată în 2015 cu scopul de a oferi alternative ecologice și inovative de transport urban.

Brandul a fost conceput și creat de Ovidiu Teofanescu, fondator al BizzOnWheels – lider mondial în domeniul producției remorcilor utilitare de bicicletă, și Marius Ghineț, inginer cu experiență, specializat în construcția vehiculelor ușoare de zbor.

La Bucharest Technology Week, poți să testezi Bizze Chopper, un produs inedit, fabricat 100% în România, o bicicletă exclusivistă creată pentru persoanele care-și doresc să experimenteze senzația de libertate pe două roți într-o manieră unică, fără limite, fără constrângeri și care te scoate, totodată, în evidență.

Panouri solare și monede digitale

Un alt expozant important care aduce la Tech Expo produse Made in RO, este compania ENGIE. „Altius Fotovoltaic este singura companie producătoare de panouri solare fotovoltaice din Romania”, declară reprezentanții companiei.

Altius Solar este un producător european de module solare, cu sedii în București, România și o unitate de producție modernă în Giurgiu.

Compania este membră a Grupului Bomax, activă din 1993 pe piețele românești și europene din sectoarele Real Estate și Producție și Furnizare a Energiei. Ceea ce îi recomandă pe producătorii români sunt: rezistența panourilor, eficiența energetică ridicată și prețul competitiv.

Tot români sunt și în spatele CoinFlux, platforma de tranzactionare de monede digitale fondată în 2015, în Cluj Napoca. Până în prezent, prin intermediul CoinFlux, nu mai puțin de 18.000 clienți din România și din afara țării au tranzacționat bitcoin, ether, ether classic și litecoin, în valoare totală de 166 milioane de Euro.

Prezentă în Tech Expo, echipa CoinFlux va sta la dispozitia vizitatorilor pentru a le explica cum funcționează monedele digitale, cum pot fi cumpărate și la ce folosesc, atât prin discuții, cât și sub forma unui joc amuzant și interactiv, de testare a cunoștințelor.

Tradiție în domeniul energiei electrice și imprimante 3D

Electromagnetica, compania autohtonă fondată în 1930 sub denumirea de “Standard Electrica Română”, s-a constituit ca principalul producător de echipamente de telecomunicații din România.

Aceasta este recunoscută ca producător şi furnizor tradiţional de echipamente de distribuţie şi măsurare a energiei electrice, solutii de iluminat cu LED, stații de încărcare mașini electrice, fiind orientată și către producţia de energie verde şi tehnologii destinate creşterii eficienţei energetice.

La expoziția din Piața Universității, Electromagnetica va veni cu echipamente de alimentare pentru vehicule electrice, oferind încarcare profesională pe domeniul public.

Tot producător român din domeniul tehnologiei prezent în Piața Universității între 18-20 mai, este și compania Bitmi Technologies, a cărei activitate constă în designul și producția imprimantelor 3D prin tehnologia FDM. Produsul principal se numește Bitmi Pro și este o imprimantă 3D profesională de tip desktop cu funcții avansate.

Majoritatea componentelor imprimantei sunt fabricate în România. Cadrul este tăiat prin tehnologia cu jet de apă la Timișoara, iar panourile laterale ale carcasei sunt produse la laser în Iași. Componentele ce fac legaturile ansamblurilor sunt produse la alte imprimante Bitmi Pro tot în Iași.

„Având posibilitatea de a realiza toate aceste lucruri în România este un mare avantaj deoarece se ține o evidență strictă asupra a ceea ce producem și a distribuitorilor noștri, însă reprezintă un avantaj și pentru antreprenoriatul din țară”, au afirmat reprezentanții companiei.

Învățare cu inteligență artificială

Pentru că Bucharest Technology Week are o puternică latură educativă, însoțiți-vă copiii pentru a afla despre laboratorul tehnologiilor viitorului bazat pe AI. Nextlab.tech este un sistem bazat pe inteligență artificială care ajută copiii să dobândească elementele gândirii computaționale.

La Nextlab.tech copiii învață programare, robotică, imprimare 3D și igienă digitală prin blended learning, adică îmbinând educația digitală cu întâlnirile față în față.

Nextlab.tech deține în București un makerspace (laborator digital avansat) pentru copii în care cei mici pot păși pe calea Industriei 4.0. Aici copiii și părinții pot vedea și adopta soluția de adaptive learning bazată pe inteligență artificială pentru învățarea programării și roboticii la copii.

Este prima soluție de tip adaptive learning în limbă română și una din primele la nivel mondial.

Acestea nu sunt singurele tehnologii românești prezente în Tech Expo din Piața Universității, din 18-20 mai. Mai sunt alte zeci de soluții și produse autohtone, care alături de cele internaționale, fac Bucharest Technology Week cea mai amplă și complexă platformă de testare a produselor tech din România.

Accesul la Tech Expo din Piața Universității este gratuit. Pentru a putea testa sute de soluții şi produse high-end, vizitatorii trebuie să se înregistreze online pe techweek.ro.

Pentru informații suplimentare, urmăriți și celelalte platforme oficiale de comunicare:

Facebook.com/Btechweek
Facebook Event – Bucharest Technology Week 2018

Împarte pe social media

Dana Mirea

Account Manager în cadrul Rainfall, cu experiență în mass-media, dar care învață în fiecare zi despre lumea perpetuum mobile a brandingului și marketingului.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.