10 întrebări la care să răspundem atunci când dezvoltăm misiunea companiei

Misiunea companiei e un pilon principal pe care companiile își dezvoltă activitatea și trasează o direcție clară de viitor. Când aceasta nu există, e ca și atunci când suntem puși în fața unor zeci de panouri direcționale pe un drum, fără să știm încotro mergem. Însă nu de puține ori, managerii tind să omită misiunea din faza de creare a business-ului pentru că fie nu îi înțeleg necesitatea, fie pentru că multe dintre acestea sunt prea abstracte și fără valoare concretă.

La fel de important, misiunea întărește de fapt despre ce este business-ul, atât în rândul clienților, cât și a angajaților, a furnizorilor sau a comunității. Aceasta reflectă fiecare parte a business-ului: vastitatea și natura produselor pe care le oferă compania, prețurile, calitatea, serviciile, poziția pe piață, potențialul de creștere, utilizarea tehnologiei și relația cu clienții, angajații, furnizorii, competitorii și comunitatea.

Pentru a crea o misiune ce cuprinde toate elementele unei afaceri, e nevoie să punem câteva întrebări esențiale. Următoarele 10 întrebări sunt create pentru a defini cât mai bine și mai clar misiunea unei organizații și pentru a ne ajuta să realizăm rapid și fără prea multe discuții prelungite ceea ce reprezintă compania:

De ce facem business? Ce vrem pentru noi, familie sau clienți? Aici ne referim în mod special la pasiunea aceea care ne-a ajutat să începem business-ul. Ce o va face să continue?

Cine sunt clienții? Ce putem face pentru ei ca să le îmbunătățim viața și să contribuim la succesul lor – acum și în viitor?

Ce imagine de business vrem să afișăm? Consumatorii, furnizorii, angajații și publicul vor avea percepțiile lor despre companie. Cum vom crea imaginea dorită?

Care este natura produselor și serviciilor? Ce factori determină prețul și calitatea? Cum relaționează acestea cu existența business-ului? Cum se va schimba asta în timp?

Ce nivel de servicii furnizăm? Cele mai multe companii consideră că oferă „cel mai bun nivel de servicii”, dar au clienții noștri aceeași părere? Aici este de preferat să evităm lucrurile vagi și să definim concret ce face ca serviciul nostru să fie extraordinar.

Ce roluri joacă angajații noștri împreună cu noi? „Căpitanii înțelepți” dezvoltă un stil de leadership care organizează, provoacă și recunoaște meritele angajaților.

Ce feluri de relații vom menține cu furnizorii? Fiecare business este în parteneriat cu furnizorii săi. Atunci când avem succes, la fel au și furnizorii noștri.

Cu ce ne diferențiem de competitori? Mulți antreprenori uită că fac același lucru ca și competitorii lor. Însă întrebarea este ce facem noi mai repede, mai bine sau mai ieftin decât competitorii noștri? Cum putem folosi punctele slabe ale competitorilor în avantajul nostru?

Cum vom folosi tehnologia, capitalul, procesele, produsele și serviciile pentru a ne atinge obiectivele? O descriere a strategiei va păstra energia pe scopurile principale.

Ce valori sau filozofii ghidează răspunsul la toate aceste întrebări? Unele business-uri aleg să le treacă separat. În orice caz, scrierea lor clarifică „de ce-ul” din spatele misiunii.

Am stabilit ce întrebări ar trebui să punem pentru a crea misiunea companiei, însă există câteva moduri prin care putem face lucrul acesta mai simplu și mai bine:

Implicarea celor care iau contact cu business-ul. Chiar dacă e un one-man-business, nu înseamnă că nu vom avea nevoie de părerea celor din jur. Ba din contră, cu cât aflăm mai devreme punctele slabe, punctele tari și lucrurile specifice pe care ceilalți le văd atunci când e vorba de business-ul construit de noi, cu atât avem șansa să capitalizăm sau să minimizăm acele puncte, pe care, uneori noi le putem ignora.

Misiunea servește ca un „far” pentru toți cei implicați în business.

Misiunea are nevoie de câteva ore sau o zi pentru creare. Misiunea este de obicei alcătuită din mai multe propoziții, însă rar depășește o pagină. Totuși, scrierea misiunii nu este un proces rapid. De obicei, durează să găsim limbajul potrivit care descrie valorile și crezurile companiei, și care în același timp servește ca un „far” pentru toți cei implicați în business.

Planificarea unei întâlniri. Uneori, e nevoie de mult mai mult pentru a pune lucrurile pe hârtie. De aceea, în unele cazuri va fi nevoie să planificăm întâlniri cu acei oameni care ne pot ajuta să definim misiunea companiei, sau de ce nu, chiar să punem în agendă timpul petrecut cu schițarea acesteia. Desigur, fără telefoane sau alte întreruperi.

Explicarea nevoii de a avea o misiune. Atunci când explicăm semnificația și rolul misiunii înainte de a începe, toate persoanele implicate vor fi mult mai informate și mai pregătite să ofere informații valoroase și să evite neînțelegerile.

Sesiuni de brainstorming. Fiecare idee este valoroasă, oricât de stupidă ar putea suna la început. De aceea, sesiunile de brainstorming pot să ne ajute în găsirea unor idei pe care singuri nu am putea să le dezvoltăm. Cel mai simplu mod prin care putem face asta este să rugăm fiecare membru al echipei să scrie o misiune despre cum vede el compania, apoi să alegem din toate ideile pe cele mai bune.

Folosirea unui vocabular bogat. Odată ce avem ideea de bază în minte, vom șlefui vocabularul misiunii. Acesta trebuie să creeze imagini puternice și să inspire la acțiune. De aceea, e indicat să folosim cuvinte neconvenționale pentru a face misiunea mai atractivă.

Așadar, misiunea companiei poate fi creată fără prea multe bătăi de cap sau îndoieli în ceea ce privește utilitatea ei, dacă adresăm întrebările potrivite și provocăm oamenii implicați în business-ul nostru să răspundă la ele. De notat, încă o dată, este că fără o misiune concretă și creată în mod autentic, riscăm să avem o companie fără țeluri bine definite, fără valori stabilite sau direcții clare, ceea ce împiedică atât la nivel intern cât și extern o dezvoltare normală a companiei.

Împarte pe social media

Dalibor Vasiljevic

Este fondator și brand strategist la Rainfall, speaker și antreprenor. Cu o experiență de 13 ani în domeniu, Dalibor dezvoltă împreună cu echipa Rainfall mixuri complexe de PR, marketing, branding și digital, pentru a soluționa problemele clienților și pentru a dezvolta business-urile acestora.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.