De ce nu există angajați toxici?

În ultimii ani, multe articole sau cărți de self-help au început să promoveze ideea de angajați sau șefi toxici – adică persoane a căror atitudine și comportament avem impresia că ne afectează capacitatea de lucru, liniștea la locul de muncă sau productivitatea. Adevărul este că în general avem tendința să căutăm vina sau cauzele în exterior, chiar și atunci când emoția este a noastră.

Sunt o mulțime de articole pe acest subiect, însă realitatea este un pic diferită. Haideți să detaliez mai exact pe ce mă bazez când spun că nu există angajați sau șefi toxici, ci mai degrabă emoții sau percepții despre realitatea care nu se potrivește cu așteptările noastre.

Ai fost vreodată nervos?

Ce te-a enervat? Te-a enervat ce s-a întâmplat? Sau poate cum s-a comportat o anumită persoană? Mă îndoiesc. Enervarea este a ta, sau altfel spus, apare când tu nu accepți realitatea așa cum este. Când ne enervăm de cele mai multe ori comparăm realitatea sau evenimentele din viață cu ceea ce considerăm noi că este drept, corect, normal și așa mai departe.

Însă adesea uităm că grila ori criteriile cu care noi evaluăm realitatea s-ar putea să fie esențial diferite de ale altor persoane, însă nici acest lucru nu ar fi o problemă, în măsura în care am accepta că lucrurile pot fi diferite sau că colegii, subordonații si superiorii se vor comporta diferit față de cum dorim noi.

Există un motto foarte interesant care ilustrează foarte bine această idee:

„Viața nu este bună sau rea, ci pur și simplu este.” – Buddha

Ce legătură are enervarea ta cu „colegii toxici” din viața noastră?

De cele mai multe ori emoția predominantă resimțită de noi în prezența altora care nu se comportă conform așteptărilor noastre este enervare. Astfel, în măsura în care enervarea este predominant dată de modul în care noi interpretăm, evaluăm și percepem comportamentul celorlalți și nu de comportamentul propriu-zis al celeilalte persoane, ne oferă două direcții de diminuare a toxicității relației:

  • modificarea atitudinii noastre față de cealaltă persoană
  • îmbunătățirea abilitățiilor de persuasiune, negociere și relaționare

Așadar nu este vorba de colegi, superiori sau subordonați toxici, ci de relații toxice, în care ambele părți implicate contribuie la mediul toxic al relației. Partea bună este că:

  • Oricare din cele două părți poate iniția schimbarea
  • Se pot remedia sau îmbunătăți inclusiv asemenea relații fără a fi nevoie de ieșire din relație

Evident, aceste schimbări pot fi făcute în măsura în care există motivația cel puțin a uneia dintre părți de a se lupta pentru relația respectivă.

Însă înainte să detaliez cum se pot face aceste modificări, aș dori să mai punctez un lucru. Nu doresc să se înțeleagă prin faptul că menționez că nu este vorba de persoane, colegi, superiori sau subordonați toxici ci de relații toxice, că insinuez că cineva ar fi de vină.

Toți oamenii au așteptări unii de la alții mai mult sau mai puțin realiste, ceea ce este un lucru normal, în aceeași măsură în care este normal că nu toate nevoile și dorințele ni se vor îndeplini din partea celorlalți și că trebuie să învățăm să trăim cu acest fapt.

Ce se poate face pentru a ne îmbunătăți relațiile toxice din viața noastră?

În prezentul articol mă voi axa pe a vă descrie doar prima direcție de diminuare a toxicității unei relații care este legată exclusiv de tine/noi, și anume de condiționarea, reflexele, ideile noastre preconcepute formate față de persoana respectivă.

Similar ca și în cazul fobiilor, putem uneori dezvolta reacții automate de răspuns față de anumite persoane fără ca acestea să mai facă ceva semnificativ, dar haideți să vedem un exemplu care ilustrează clar acest aspect.

Acum câțiva ani am stat de vorbă cu un manager despre modalități de îmbunătățire a relațiilor la serviciu, discuție în care acesta avea o stare de calm, focalizare, optimism, chiar un anumit nivel de umor. În timpul discuției, a sunat de mai multe ori telefonul, apeluri la care a reacționat calm si pozitiv.

La un moment dat, sună din nou telefonul, moment în care acesta devenit roșu, și a răspuns pe un ton iritat: „Ce vrei, nu pot vorbi! Sunt la serviciu!“ și a închis apelul fără a aștepta să asculte persoana de la telefon.

În urma acestui incident i-a trebuit cam un minut să revină la starea inițială, moment în care a făcut remarca – „Soția”. Interesant, telefonul a continuat să sune, însă doar în cazul soției a avut un asemenea răspuns.

Schimbarea acestui răspuns automat de a răspunde emoțional și comportamental la anumite persoane se poate sparge prin invățarea unor metode de gestionare a stărilor emoționale și relaxare în prezența persoanei respective. Deci, ce să faci tu?

1. Să te antrenezi să reacționezi relaxat (utilizând tehnici de relaxare și meditație mindfulness) în prezența persoanei pe care o resimți drept toxică.

2. Să îți dezvolți un mod de a gândi prin care să accepți din start că oamenii nu se comportă cum vrei sau consideri că ar fi bine, ar fi normal sau ar trebui. Cum? Atacând gândurile care iți fac rău.

3. Antrenează-te cu etapa 1 și 2 timp de minim 28 de zile și s-ar putea să reușesti să înlocui tendința inițială de a reacționa automat negativ față de acea persoană, cu o nouă reacție mai utilă pentru tine (să fii mai puțin tensionat și poate deschis față de comportamentele celuilalt).

Rezumând, toxicitatea în relații este în mare parte determinată de ceea ce tu resimți ca fiind toxic și nu exclusiv de comportamentul celorlalți, și este un lucru ce poate fi modificat prin expunerea la comportamentul pe care îl resimțim toxic în condițiile în care te antrenezi activ să îți gestionezi starea emoțională și fiziologică în situația dată.

Aceste tehnici se numesc tehnici comportamentale, iar bine puse în practică, prezintă o eficiență remarcabilă. Pentru o aprofundare a ideii de relații toxice și cum le putem gestiona, mai jos găsești câteva videoclipuri pe această temă.

 

Împarte pe social media

Karol Wild

Karol este coach și psihoterapeut certificat de APCCR, Albert Ellis Institute din New York, Institutul International de Coaching și CNFPA. De peste zece ani creează programe de coaching, dezvoltare personală și executive coaching pentru companii precum Intel Germany, Hewlett-Packard, Mol Romania și OMV-Petrom.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.

2 thoughts on “De ce nu există angajați toxici?