8 sfaturi despre creativitate și disciplină a muncii de la Debbie Millman

Debbie Millman este cunoscută drept unul din cei mai influenți designeri ai zilelor noastre. Deși cariera sa a fost în primii ani plină de încercări, Debbie vorbește deschis despre acei ani marcați de respingeri, dezamăgiri și greutăți, dar și despre lecțiile învățate pe parcurs despre cum să-ți construiești o viață de care poți fi mândru.

Dacă ne uităm la realizările sale, e ușor de înțeles de ce povestea și sfaturile lui Debbie Millman sunt relevante pentru noi toți. Este gazda și fondatoarea primului și celui mai longeviv podcast despre design, Design Matters.

În cei 11 ani ai show-ului, Debbie a intervievat aproape 300 de oameni de creație și comentatori culturali, inclusiv Seth Godin, Alain de Botton, Barbara Kruger, Malcolm Gladwell și mulți alții. iTunes l-a numit unul din cele mai bune podcasturi ale anului 2015.

“Când am absolvit facultatea, nu m-am simțit suficient de încrezătoare, optimistă sau plină de speranță pentru a crede că aș putea obține ceea ce îmi doream cu adevărat.”

Din vasta experiență profesională și personală a lui Debbie, am extras câteva idei care pot fi adevărate sfaturi de urmat pentru tinerii aflați la început de carieră, dar și pentru cei care încă nu au găsit drumul pentru a-și atinge potențialul:

1. Să nu-ți fie frică să aspiri la ceva măreț.

Mulți ani la rând, Debbie s-a ghidat după ideea că va face design doar pentru a se întreține și a scăpa de greutățile financiare în care era blocată, locuind împreună cu alți colegi de apartament în condiții greu de suportat.

Mai târziu, analizând primele creații ale sale din copilărie, care schițau foarte realist Manhattan-ul, a realizat cât de mult își dorea să locuiască în orașul ei de suflet. Acest lucru a făcut-o să își ia viața în propriile mâini și să își urmeze visul.

2. Lucrurile mari au nevoie de timp; învață să ai răbdare.

Primii ani ai carierei sale nu au fost foarte străluciți sau remarcanți, ci s-au rezumat în principal la design comercial, pentru a-și asigura traiul. Cu toate că a avansat treptat, pe măsură ce se autoanaliza și devenea mai sinceră cu sine, Debbie a înțeles că doar acumularea de lucruri în exces nu poate să îți împlinească nevoia de siguranță și auto-suficiență. Recunoscând superficialitatea mediului în care lucra, a luat-o pe un alt drum, descoperind alte laturi ale industriilor creative.

3. Țintește cât mai înalt și cât mai des.

Deseori, oamenii încep prin a se gândi la toate lucrurile pe care nu le pot face. Odată ce o apuci pe această cale, este foarte greu să te abați de la ea. Nu înceta să încerci din nou, ori de câte ori este nevoie.

„Nu accepta prima respingere niciodată. Dă-ți opțiuni. Când și cum ajungi să reîncerci, depinde de ritmul tău. Nu ești în competiție cu nimeni în afară de tine.”

4. Termină ce ai început.

Disciplina în muncă este un principiu pe care îl auzim la majoritatea oamenilor de succes, care și-au atins obiectivele pe care și le-au propus. Nu e suficient doar să îți dorești ceva și să aștepți condițiile favorabile în care acel ceva să se întâmple și nici lipsa de timp nu este o scuză plauzibilă.

Atunci când îți dorești ceva suficient de tare, este nevoie să îți faci timp pentru asta, nu să aștepți să ai timp. Dacă abandonezi pe drum, căutând diverse justificări, înseamnă că pur și simplu nu îți dorești suficient acel lucru sau încă nu reprezintă o prioritate pentru tine.

5. Fii autentic.

Găsește-ți propriul stil, care va rămâne în adâncul tău chiar și peste 5, 10 sau 20 de ani. Acest stil este mesajul care te definește și oferă valoare muncii tale. Autenticitatea se aplică atât în design, atunci când creezi un logo, spre exemplu, dar și în viața personală a fiecăruia. Atunci când ești atent la cine ești în esența ta, acest lucru se va reflecta asupra tuturor aspectelor din viața ta.

Stilul pe care Debbie l-a adoptat în cărțile sale, apelând la ilustrații ca și mare parte din conținut, i-a definit stilul propriu și a propulsat-o spre succesul imens pe care îl are în prezent în industria creativă.

6. Pune-te pe treabă.

Cu siguranță cunoști sloganul „Just do it”. Simplu și la obiect, îți transmite un mesaj foarte puternic – nu mai aștepta, analiza și căuta scuze, ci doar apucă-te de lucru. Restul procesului va decurge de la sine.

7. Fii perseverent.

Debbie spunea: “Mulți oameni mă întreabă cum am ajuns aici la cei 50 de ani ai mei. Nu sunt chiar atât de bună, ci doar refuz să mă dau bătută. Am ajuns într-un loc unde îmi dau seama că vreau să am o viață bună, de care să mă simt mândră, iar singura modalitate de a face asta este să continui să încerc, să perseverez.”

Dacă adopți atitudinea ei, ești deja pe drumul cel bun. Ține-te de ea și nu te descuraja după primele blocaje sau eșecuri.

8. Evită să înrăutățești lucrurile în mod compulsiv.

Debbie mărturisește că a învățat una din cele mai mari lecții în viață dintr-un bilețel găsit într-o prăjitură cu răvaș. Mesajul suna chiar așa: “Evită să înrăutățești lucrurile în mod compulsiv.”

Câți dintre noi nu facem asta de fiecare dată când ceva merge rău? Ne autosabotăm cu și mai multe gânduri negative, dezbatem peste măsură sau legăm evenimentul de alte întâmplări negative asemănătoare, creând o prăpastie imaginară în care ne afundăm singuri.

Antrenează-te să vezi lucrurile obiectiv, să le analizezi punctual și în contextul în care se petrec, pentru a putea veni cu o soluție la momentul oportun, în loc să îți plângi de milă.

Debbie va vorbi despre toate acestea, despre cum a ajutat-o designul în viață și cum putem avea cu toții vieți creative împlinite, cu ocazia unui eveniment special găzduit de The Power of Storytelling și Visual Playground la Teatrul Național București (TNB), pe 7 august. Un eveniment la care merită să participi! Mai multe detalii, aici.

Împarte pe social media

Raluca Negrea

Pe lângă funcția de Account Manager (sau Cum Să Împaci Cerințele Clienților Cu Echipa De Creație), Ralu se joacă frumos cu copywritingul și social media, pe care le îmbină cu voie bună, zi de zi la Rainfall.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.