Cum să devii un designer mai bun

A lucra într-o agenție este o ocazie extraordinară pentru a-ți dezvolta abilitățile tehnice necesare și pentru a-ți perfecționa îndemânarea. Dar pentru a deveni cu adevărat un designer foarte bun, e nevoie să îți schimbi modul în care abordezi designul. Ce presupune cu adevărat jobul de designer grafic?

Cum sa devii un designer mai bun

Majoritatea designerilor își încep cariera făcând pliante promoționale sau logo-uri, avansând mai apoi spre web design. Munca de început este rudimentară și nefinisată, însă acest lucru este perfect normal, pentru că încă ești în procesul de învățare.

Treptat, începi să te dezvolți: te inspiri după cum lucrează alții, înveți tehnici noi, începi să observi detalii, dobândești o anume intuiție pentru culori complementare, știi ce font să folosești, cum să pui un element în evidență etc. Stăpânești cu adevărat meseria.

Cu cât mai mult lucrezi, cu atât devii mai ambițios și încerci să te întreci pe tine însuți din punct de vedere vizual. Însă ceva nu este în regulă.

Te concentrezi prea mult pe partea vizuală

Iar tot ceea ce înveți este să îți impresionezi clienții. Trăiești într-o lume în care designul este o artă, iar partea estetică este totul. Privești doar la suprafață: animații subtile, proporții și forme perfecte, mockup-uri meticuloase, pattern-uri elegante, suprapuneri (overlays) lucioase.

Cei mai mulți se declară mulțumiți cu atât. Dacă ești unul dintre ei, creează-ți un portofoliu de calitate și vei găsi de lucru în orice agenție sau vei putea câștiga orice licitație pe website-urile de freelanceri. Însă ai ca rezultat o muncă mediocră, care nu evoluează.

Clienții vin și pleacă, iar tu ești în permanență presat de deadline-uri, încercând să găsești inspirație și un nou unghi de abordare a unui produs deja saturat. Pe măsură ce te dezvolți, stilul tău de design poate deveni mai elaborat, mai original sau mai minimalist.

Odată ce ai terminat un design pentru un proiect și ai fost plătit, rareori se întâmplă să primești feedback de la oamenii care au interacționat direct cu el și nici nu auzi ce rezultate a adus acesta. Așadar, nu ai cum să îl îmbunătățești.

Ai ajuns la saturație. Te bazezi pe creativitate, sperând că este suficient. Rămâi în zona ta de confort, complet izolat de lumea reală. Iar clienții nu sunt nici ei de ajutor – scriu brief-uri groaznice, sperând ca designerii să știe ce e mai bine pentru afacerea lor.

Ca designer, e nevoie să te întrebi constant “De ce?”

Cu alte cuvinte, e necesar să testezi și să pui la îndoială tot ceea ce vezi, pentru a ajunge la esența lucrurilor:

 • De ce butonul de abonare are o culoare diferită, iar cel de logare nu?
 • De ce formularul este plasat pe stânga?
 • De ce logo-urile sunt mici și au contrast redus?
 • De ce nu este întregul meniu de navigare inclus în header?
 • De ce avem nevoie de ‘Material Design’?

Înainte să te apuci de design, este foarte important să știi ce fel de oameni vizitează site-ul, ce anume caută și ce nu îi interesează deloc să vadă.

Întrebarea nu este dacă stilul minimalist este mai potrivit decât barocul. Ci dacă utilizatorul găsește cu adevărat ce are nevoie, dacă scopul website-ului este cunoscut și înțeles de către client și dacă ție îți este clar cine va folosi website-ul respectiv.

În momentul în care vei începe să îți pui acest gen de întrebări, vei începe să crești. Vei învăța despre modele conceptuale, obiective de afaceri, obiceiuri comportamentale, teste care studiază modul de utilizare și altele.

Vei începe să te gândești:

 • Cum parcurge ochiul uman un ecran
 • Care este obiceiul de navigare în locuri (website-uri) noi
 • Care sunt așteptările și preconcepțiile noastre
 • Cum răspundem la diferiți stimuli
 • Cum trebuie structurată informația
 • Cum să convingi potențialii clienți și să vinzi
 • Cum trebuie să fie un conținut bun ca să iasă în evidență.

Vei învăța cum să intri în mintea vizitatorilor și să îi conduci spre obiectivele de afaceri ale clientului tău. Odată ce ai început să adopți un design orientat spre obiective, este un joc cu totul nou, cu un set diferit de provocări. Practic, îți muți antenția spre ceva cu adevărat important.

În loc să te gândești “Cum pot face ca asta să arate bine?”, te vei gândi “Cum captez atenția vizitatorului, ca să îl fac să se înregistreze?” Dacă lucrezi pentru un brand de lux, este plauzibil să te concentrezi pe partea estetică – la urma urmei, scopul nu este să creezi conversii, ci o experiență unică. Însă dacă vinzi mașini rulate, nu îți dorești ca site-ul să arate extravagant. Dimpotrivă, vrei ca acesta să pară accesibil și să comunice vizual că produsele pe care le oferi reprezintă o afacere bună.

În concluzie, un design bun își știe întotdeauna scopul.

Împarte pe social media

Dalibor Vasiljevic

Este fondator și brand strategist la Rainfall, speaker și antreprenor. Cu o experiență de 13 ani în domeniu, Dalibor dezvoltă împreună cu echipa Rainfall mixuri complexe de PR, marketing, branding și digital, pentru a soluționa problemele clienților și pentru a dezvolta business-urile acestora.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.