5 tool-uri esențiale pentru un social media manager creativ

La fel cum un make-up artist, un patiser sau compozitor au nevoie de culori, pânză, fructe, frișcă, note muzicale și softuri dedicate, la fel și noi, social media managerii, avem nevoie de tool-uri care să ne ajute să ne exprimăm creativitatea.

Social media a devenit, fără nici o îndoială, mediul cel mai rapid prin care putem deschide o conversație cu consumatorii noștri. Pe de o parte, ne bucurăm de avantajul accesibilității, pe de altă parte, întâmpinăm provocări tot mai mari în a capta atenția utilizatorilor.

Ceea ce diferențiază, de cele mai multe ori un mesaj însușit repede și bine este elementul de creativitate. Azi vom analiza 5 tool-uri relativ simple, care ne pot ajuta să construim mesaje mai atractive și convingătoare pentru campaniile noastre de social media.

Adobe Spark

Creat de gigantul Adobe, Spark este un tool gratuit și foarte versatil care ne permite să creăm landing page-uri, postări pentru social media, dar și materiale video.

Are un set bogat de materiale predefinite și este, în general, foarte ușor de folosit. Mai mult, Spark, ne pune la dispoziție și o galerie generoasă care să ne inspire în crearea de flyere, postere, colaje și multe, multe alte materiale creative.

Singurul său dezavantaj este că randarea video are loc pe calculatorul utilizatorului, iar în lipsa unei configurații puternice, crearea și randarea materialului pot merge de la foarte încet la deloc.

Adobe Clip

Tot din familia Adobe, Clip este o aplicație gratuită pentru Android și iOS, foarte la îndemâna social media managerilor cărora le vine greu să se apropie de un desktop sau laptop. De la interfața intuitivă și realizarea de colaje folosind fișiere foto, la sincronizarea cu multiple device-uri și softuri Adobe, Clip se adresează atât utilizatorilor avansați, cât și celor cu abilități medii care vor să își diversifice materialele.

Dincolo de instrumentele puternice de editare, Adobe Clip este o aplicație care rulează rapid și nu îngreunează funcționarea telefonului mobil.

Canva

Tool-ul pe care îl folosesc cel mai des și pe care îl consider indispensabil pentru campaniile mele este Canva. Cu o aplicație pentru device-uri mobile disponibilă, din păcate, doar pe iOS deocamdată, Canva este special creat pentru social media manageri și marketeri.

Vine în două variante, una gratuită și una pe bază de abonament, iar materialele predefinite pe care le oferă acoperă întreaga plajă de nevoi ale unui marketer, de la materiale pentru print, la postări și cover-uri pentru social media, vizualuri pentru blog și chiar CV-uri.

Un cont gratuit ne oferă acces la sute de vizualuri predefinite și alte sute de elemente grafice. Pentru cei dintre noi care administrează multiple conturi de social media sau campanii foarte diverse, Canva for Work ne asigură accesul la mii de vizualuri predefinite, imagini stock, elemente grafice foarte interesante și ușor de folosit.

Mai mult, în această din urmă variantă putem inclusiv defini elemente de brand ca fonturi, culori, sau logo pe care le putem aplica pe materiale fără a fi nevoiți să căutăm coduri de culoare pentru fiecare material.

Snapseed

Creat de Google, Snapseed este un tool simplist în aparență. Nu are sute de filtre, emoji-uri sau iconografie colorată pe care să o putem suprapune pe imagini.

Valoare adăugată pe care o aduce Snapseed este ușurința cu care ne permite să edităm imagini la prima vedere proaste, fără a reduce din calitatea lor până în punctul în care produsul final seamănă mai mult cu o opera de artă nefericită decât un material profesionist.

Este gratuit și util în special pentru brandurile cu o identitate minimalistă și social media manageri care au nevoie de editare rapidă, de foarte bună calitate și care să nu necesite cunoștințe foarte avansate de fotografie, cu toate că Snapseed se descurcă excelent și cu imagini de tip RAW.

Shapical

Pentru că suntem la capitolul fotografie, nu putem uita de Shapical. Se adresează, de asemenea, celor care își doresc să posteze pe social media imagini fără prea multe filtre, dar care să aibă totuși un element de interes.

Shapical își atinge obiectivul prin geometrie. Mai precis, printr-un ad-on foarte interesant care permite ștergerea anumitor linii din figurile geometrice, punând accentul pe un singur element al compoziției.

Din păcate, acest ad-on este disponibil contra cost însă la 16,99 RON, investiția nu este foarte mare.

….

O postare de social media poate trece pe lângă audiența noastră neobservată atunci când nu este însoțită de un element de creativitate care să atragă atenția. De la tool-uri complexe, până la aplicații simple dar versatile, avem la îndemână o sumedenie de instrumente care să ne ajute să ne canalizăm creativitatea și să ne prezentăm în fața utilizatorului cu materiale de calitate.

 

Împarte pe social media

Cristina Roman

Cristina dezvoltă strategii de content, digital și social media de peste 5 ani. Pasionată de tech, storytelling și branding, însumează o experiență de agenție dar și de organizație globală și își propune un “marketing pentru utilizator, bazat pe fructificarea valorii reale a unui brand.” O găsești și pe http://ssft.co

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.