A fi un lider excelent înseamnă în primul rând a avea un set de reguli sau principii sănătoase pe care să le aplici în orice situație de business și pe care oamenii din jurul tău să le recunoască cu ușurință. Mai mult, câteva dintre cele mai utile și pragmatice idei de leadership care pot fi folosite și astăzi au fost gândite de nimeni altul decât Bruce Lee.
Chiar dacă Bruce Lee a fost cunoscut în special pentru rolurile sale în filmele cu și despre arte marțiale, viața lui a fost mult mai complexă. Puțini dintre noi știu că Bruce Lee a fost producător de filme, businessman, filozof și creator al unei noi arte marțiale, Jeet Kune Do. Care au fost principiile după care a făcut din fiecare aspect al vieții sale un succes, descoperim în cele ce urmează.
Lecția 1 – Gândește în termeni de relevanță
„Adaptează ce este util, elimină ceea ce e inutil și adaugă ceea ce este specific.”
În business sau în munca oricărei persoane dintr-o companie, relevanța și adaptarea la tot ce e nou, împreună cu „unlearning-ul”, dezobișnuința de ceea ce nu mai este util sau folositor, și acel stil, acel punct de diferențiere sunt trei ingrediente esențiale pentru succes.
Lecția 2 – Depășește platourile
„Nu există limite. Există platouri, însă nu trebuie să rămâi acolo, trebuie să treci de ele.”
Fiecare manager știe că într-un proiect, productivitatea și interesul pentru acesta scad semnificativ după un timp, iar unele momente sunt punctate de așa-numitul „efect de platou”. Acest efect de platou este absolut normal într-un proiect, și poate fi trecut cu brio dacă se aplică câteva idei.
Spre exemplu, când sărbătorim diferite „milestone-uri” de proiect, când perseverăm indiferent de situația ce pare că nu se schimbă, când antrenăm mici schimbări și înfruntăm „punctele critice”, ajungem să trecem de aceste puncte moarte și să ducem proiectul în zona performanței.
Lecția 3 – Transformă deciziile în practică
„Dacă petreci prea mult timp gândindu-te la un lucru, nu-l vei realiza niciodată.”
Deseori, în munca de zi cu zi suntem confruntați cu o serie de întâlniri, planificări și strategii pe care le discutăm cu clienții și cu echipa. Însă ele pot deveni neproductive atunci când ating un punct critic în care se uită punerea lor în acțiune sau revenirea la un plan concret.
De multe ori, echipa, exasperată de ping-pong-ul discuției, se retrage din a mai face vreun pas în a acționa – e ceea ce englezii numesc analysis paralysis. Raportul dintre a spune și a face trebuie să fie unul egal ca importanță, cu orice proiect derulat.
Lecția 4 – Continuă să înveți
„Mulți oameni își dedică viața actualizând un concept despre ceea ce ar trebui să fie, în loc să se auto-actualizeze. Ei trăiesc doar pentru imagine.”
Mulți oameni pleacă de la premisa greșită că dacă își schimbă imaginea de sine, oamenii îi vor percepe în modul în care ei își doresc. Noi credem că educația și nevoia de auto-actualizare creează implicit o nouă imagine de sine, mai puternică și mai reală, percepută într-un mod pozitiv, deoarece ea este fundamentată pe acele cunoștințe și abilități noi dobândite. Cu alte cuvinte, nu schimba aparențele, schimbă bazele și odată cu ele, și sinele va fi actualizat.
Lecția 5 – Pune în acțiune ce ai învățat
„Timpul înseamnă enorm, pentru că, sunt de asemenea un om care învață și adesea mă pierd în bucuria dezvoltării continue.”
Suntem de multe ori tentați să ne pierdem în lecturarea unei noi cărți sau în vizionarea unui nou workshop sau seminar. Există totuși un moment în care trebuie să spunem stop învățării și să ducem acea informație în viața reală și să o aplicăm în situațiile de business. Atlfel, ea are doar o valoare teoretică. Așadar, o idee nouă, revoluționară sau originală are zero valoare, dacă nu este aplicată sau dusă la bun sfârșit.
Lecția 6 – Ia în considerare vechile metode
„Nu nega o abordare clasică, doar ca o reacție, căci asta înseamnă să creezi un model în care vei rămâne captiv.”
În contextul în care tehnologiile și informația se schimbă zilnic, ne este foarte ușor să cădem în capcana adoptării cu rapiditate a noilor tendințe, fără să mai ținem cont totuși de principiile clasice sau metodele care au fost inițial create. Sau, la nivel de informație, înseamnă să fim în pas cu noutățile, dar să nu avem acele baze pe care se clădește de obicei noua informație.
Lecția 7 – Dezvoltă-ți starea de flux
„Tot ce faci și nu este într-o stare relaxată, va fi făcut la un nivel mai puțin profesional. Așadar, expertul tensionat va tinde să facă un lucru la un nivel mai mic decât elevul său.”
Mulți experți din domeniul productivității au început să discute pe larg despre starea de flux și cum afectează ea munca. Se pare că, pentru ajunge la un maxim de productivitate, sau la un flux, există o „rețetă” pe care o putem aplica cu brio în orice situație. Așa că, starea de flux o putem accesa fiecare dintre noi atunci când următoarele condiții sunt bifate:
Claritate în ceea ce trebuie realizat + Nivel ridicat de concentrare + Nivelul optim dintre provocare și cunoștințele necesare pentru a îndeplini acel lucru + Ușurință în realizare + Țel și împlinire + Atitudine pozitivă