7 lucruri pe care le fac liderii extraordinari

În lumea business-ului, sunt puțini manageri excepționali și mult mai puțini lideri excepționali. Iar consolidarea unei echipe fericite prin exemple și comportamente care sunt așteptate de la un manager este o provocare și mai mare. Totuși, cel mai mare lucru de realizat este să inspiri oamenii să te urmeze, în special dacă nu ai autoritate directă asupra lor.

Liderii nu sunt întotdeauna perfecți și de multe ori sunt de-a dreptul excentrici. Însă ei prezintă o serie de calități care îi fac să fie admirați și iubiți, dincolo de cele general acceptate ca fiind bune. Să vedem care sunt acestea:

Liderii fac pe avocatul diavolului

Ai văzut vreodată un lider care în mod continuu te face să te uiți în profunzime la anumite lucruri și care provoacă status quo-ul prin luarea unei poziții opuse într-o discuție, chiar dacă e de acord cu punctul tău de vedere? Ne gândim că nu, fiindcă jocul de-a avocatul diavolului și provocarea feroce a unor metode reușește în experimentele științifice, însă nu întotdeauna și în business.

Liderii excepționali joacă jocul celor 10 de ce-uri, întrebând din nou și din nou pentru a testa înțelegerea asupra strategiei. Ei vin cu perspectiva opusă doar pentru a explora ce alte lucruri ar fi putut rămâne nedescoperite echipei, ori ce ar putea fi critic misiunii și proiectului.

Concluzia: ne este ușor să credem că avem dreptate, acest lucru ne hrănește egoul. Dar este nevoie de tărie de caracter pentru a ne provoca propriile experiențe, cunoștințe sau idei.

Liderii iau vina asupra lor

Dacă este vreo vină care trebuie luată, liderii excepționali o iau asupra lor. Dacă este vreo recunoaștere care trebuie acordată, ei o oferă celorlalți. Ce-i drept, este un comportament rar, însă unul care oferă cele mai bune rezultate. Liderii excepționali protejează echipele și sunt modești atunci când vine vorba de realizări.

Liderilor nu le pasă de înțelepciunea colectivă

Cu cât cineva spune „nu s-a mai făcut niciodată”, cu atât este mai pasionat de a schimba acest lucru. Iar în acest caz, liderii excepționali își creează echipe în jurul lor și nu acceptă „nu” ca răspuns. E greu să organizezi o echipă de rebeli, însă acest lucru este necesar pentru a schimba norma și pentru a inventa lucruri noi.

Și acestor lideri nu le pasă de eșecurile pe care le întâmpină, pentru că ei știu că singurul lucru care contează este cum răspund la aceste eșecuri. Eșecurile oferă învățare. Circumstanțele schimbă lucruri. Pionierii se împiedică din când în când, creând calea pentru alții. Iar asta e bine.

Liderii dispar

Înțelegând cât de important este ca uneori să te deconectezi și să reflectezi, liderii extraordinari vor dispărea pentru o perioadă. Ei vor face altceva, vor schimba rutina și vor învăța ceva absolut nou, în afara ariei lor profesionale. Sunt maeștri la a crea un spațiu în care creativitatea are frâu liber. Mai mult, sunt maeștri în a-și da seama când limitele lor sunt atinse și când au nevoie să își reîncarce bateriile pentru a opera la niveluri optime pe termen lung.

Liderii tac

Ai participat vreodată la vreo ședință unde cel mai mare șef nu a scos un cuvânt pe toată durata ei? Și nu ne referim aici la faptul că acea persoană stătea pe laptop sau pe smartphone. Nu, ne referim la acele persoane care stau în încăpere și ascultă cu atenție fiecare discuție strategică. Nu? Ei bine, e timpul să se schimbe acest lucru.

Malcolm Forbes spunea: „Arta conversației stă în faptul de a asculta.” Unii lideri doresc să nu își exprime părerea chiar de la început, ci să își asculte echipa, din când în când, punând întrebări. Prin acest lucru, se pot dezvălui idei minunate, bazate strict pe părerile echipei.

Liderii caută în mod intenționat diversitate

Cu toții am văzut manageri care se înconjoară cu oameni care spun în continuu „da”. Și cu toții am văzut favoritismul în cariere – până la urmă, este în natura umană să ne placă cei care arată, vorbesc sau se îmbracă la fel ca noi. Însă liderii excepționali își depășesc zonele de confort în ceea ce privește recrutarea echipei lor, căutând intenționat diversitatea de opinie, de vârstă, de sex, de perspectivă sau de experiență. Ei nu vor să construiască o armată de oameni care va spune tot timpul „da”, ci vor să inoveze și să evolueze. Și acest lucru nu se poate întâmpla fără diversitate.

George S. Patton spunea că: „Dacă fiecare gândește la fel, înseamnă că cineva nu gândește”. Este ceva ce adevărații lideri încearcă să evite, prin crearea unor echipe diverse.

Liderii invită inovația

Marii lideri sunt și mari inovatori. Iar ei știu că o continuă curiozitate sau naivitate sunt puncte critice în inovare. Ei sunt destul de modești încât să accepte că nu știu totul și destul de inteligenți încât să învețe de-a lungul întregii cariere.

Totuși, liderii excepționali știu că timpurile se schimbă și că nici o persoană nu poate ști totul. Ei întreabă „de ce” și „de ce nu” constant și sunt deschiși la mentorat invers cu alte generații, realizând că generațiile mai tinere pot ști mult mai multe decât ei în anumite domenii.

Ce comportamente ai observat tu de-a lungul timpului la un lider și cum e în viziunea ta un lider autentic? Ne-ar plăcea să citim părerea ta, așa că te invităm să ne lași un comentariu mai jos!

 

Împarte pe social media

Dalibor Vasiljevic

Este fondator și brand strategist la Rainfall, speaker și antreprenor. Cu o experiență de 13 ani în domeniu, Dalibor dezvoltă împreună cu echipa Rainfall mixuri complexe de PR, marketing, branding și digital, pentru a soluționa problemele clienților și pentru a dezvolta business-urile acestora.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.