Ce înseamnă să fii fotograf profesionist în era smartphone-urilor. Dialog cu Dragoș Asaftei

Dragoș Asaftei este fotograf de la vârsta de 15 ani, blogger și co-fondator al Bucharest City App. În cel mai recent interviu pentru Branding Magazine, am discutat cu el despre diferențele dintre fotografia de produs și cea de eveniment, cum a ajuns să își construiască un renume în domeniu și relația pe care un fotograf o are cu agențiile.

Fotografiază cu pasiune de câțiva ani buni și abordează fotografia documentară și cea aeriană. În 2011, a început proiectul Zbor peste Transilvania, în care a fotografiat Transilvania din avion (una dintre fotografiile făcute la răsărit deasupra Munților Făgăraș a câștigat locul al III-lea la International Photography Awards 2012), iar în 2014 a fotografiat în seria „De gardă pe ambulanță”, unde a surprins momente din activitățile oamenilor care ne salvează viața.

Spune-ne câte ceva despre tine și cum ai descoperit pasiunea pentru fotografie.

Hello! Sunt Dragoș, am 24 de ani și am descoperit pasiunea pentru fotografie întâmplător, când aveam 15 ani și-am pozat un apus cu aparatul foto al familiei. Încercasem până atunci să cânt la pian, chitară, vioară, am făcut înot câțiva ani și am pictat pe lemn. Niciuna dintre ele nu m-a captivat suficient cât să-mi doresc să fac asta încontinuu, așa că fotografia a venit ca o gură de aer proaspăt.

Dacă reușești să îmbini pasiunea cu munca și disciplina, ai făcut deja pașii cei mai importanți în a-ți atinge visul. La fel de important e să nu te oprești la mijlocul drumului.

Încă de când ai venit pentru prima dată în București, viitorul părea promițător pentru tine. Cum ai construit tot acest parcurs și cât de mult te-a ajutat blog-ul personal, ce sfaturi ai pentru fotografii la început de drum?

Totul s-a întâmplat de la sine. Îmi plăcea foarte mult ce începusem să fac și asta mă determina să muncesc tot mai mult. Am început să scriu pe blog tocmai ca să am un loc unde să public fotografiile.

S-a dovedit apoi că m-a ajutat foarte mult: am reușit să cunosc oameni pe care îi urmăream și admiram, am reușit să obțin primele job-uri de fotograf și să îmi creez obiceiuri în așa fel încât să mențin o constanță în ceea ce fac. Tocmai de aceea, cred că blogul poate fi o unealtă extrem de importantă pentru oricine, cu atât mai mult pentru cineva aflat la început de drum.

Dacă reușești să îmbini pasiunea cu munca și disciplina, ai făcut deja pașii cei mai importanți în a-ți atinge visul. La fel de important e să nu te oprești la mijlocul drumului.

Ai vreo metodă sau un „work ethic” după care te ghidezi în ceea ce faci?

Un lucru care te poate ajuta mult în parcurs e să depășești anumite bariere și să faci eforturile necesare obținerii fotografiilor pe care le ai în gând. Iarna trecută am ieșit la fotografiat pe timpul primei și celei de-a doua ninsori din București, pe la 2-3 dimineața, când nu mai era nimeni pe stradă.

Am reușit să obțin o serie de imagini care au avut un mare succes apoi. Același lucru l-am făcut și toamna trecută, când am fotografiat de câteva ori la răsărit culorile frumoase ale anotimpului din parcurile bucureștene. Desigur că n-a fost ușor și că aș fi putut dormi foarte bine la orele alea. Dar am ales ce mi-a plăcut mai mult.

Cât de mult interacționezi cu agențiile pentru diverse proiecte și cum se diferențiează, din perspectiva ta, fotografia de eveniment cu cea de produs?

Interacționez atât cât o fac cu fiecare persoană pe care o fotografiez. Încerc să aflu întotdeauna cât mai multe din detalii, în așa fel încât să-mi creez o imagine de ansamblu clară înainte de fotografierea propriu-zisă. Documentarea, din punctul meu de vedere, e jumătate din treabă. Te ajută să știi ce să fotografiezi și cum, ce să nu fotografiezi și de ce, care sunt momentele cheie și așa mai departe.

Fotografia de eveniment se diferențiază cu totul de cea de produs. În prima situație fotografiezi momente, instantanee, cadre pe care de cele mai multe ori nu ai cum să le refaci dacă le-ai ratat. Atunci când fotografiezi produse, ai șansa să-ți refaci cadrele ori de câte ori ai nevoie, însă tocmai de aceea mi se pare că și presiunea e mai mare. Nu prea ai scuze să dai greș și, deși ai spune că e un gen lipsit de „acțiune” și ușor de fotografiat, nu e deloc așa.

Care este mitul pe care tinzi să îl demontezi de cele mai multe ori când relaționezi cu un client?

Nu tind să demontez mituri. Ce fac e să am o relație cât mai corectă cu fiecare client, să mă încadrez în brief-ul primit ori în deadline-urile stabilite și să îmi fac treaba foarte bine, indiferent de subiectul pe care îl fotografiez. Cred că așa reușești să creezi o legătură de lungă durată cu fiecare client.

La alegerile prezidențiale din 2014 ai realizat un reportaj foto cu peste 1.200 de share-uri într-o singură zi. În era în care oricine poate fotografia orice cu un simplu smartphone, cât de importantă sau relevantă e munca unui fotograf profesionist și care e factorul diferențiator?

Cred în continuare că munca fotografilor e apreciată. Deși se fac tot mai multe fotografii cu telefonul, deși apar tot mai multe variante de editare a lor, este și va fi nevoie în continuare de munca fotografilor profesioniști. Desigur că poți face fotografii bune cu un telefon, așa cum poți face fotografii mai puțin bune cu un aparat foto.

Însă lucrul cu un fotograf profesionist atinge mai multe aspecte: experiența pe care o are, munca de pregătire a ședinței foto, prelucarea atentă a imaginilor, livrarea lor în așa fel încât clientul să aibă acces la ele oricând, modul în care reacționezi în situații dificile și așa mai departe. Un fotograf bun știe să facă toate astea, iar când e în joc un eveniment la care muncești mult, apelezi la o astfel de persoană.

Legat de fenomenul „citizen journalism”, cum a început să fie denumit de la apariția smartphone-urilor, acesta ia amploare, iar camerele foto de pe telefoane contribuie semnificativ. Aici cred că diferența o face mesajul suprins.

Poți fotografia un moment, o poveste, cu orice cameră foto ai la tine. Deja în discuție nu mai e atât de importantă calitatea, cât impactul pe care fotografia poate să îl aibă. Și am văzut în ultimii ani suficiente fotografii de la evenimentele de stradă de la noi din țară, de exemplu, făcute cu telefonul mobil și devenite virale.

Pe Dragoș Asaftei îl puteți urmări în continuare pe www.dragosasaftei.ro și pe www.blogdefotografie.ro, iar în curând urmează să lanseze proiectul #DragoșCuDrona.”

 

Împarte pe social media

Valentina Roman

Ca specialist în domeniul comunicării și director executiv la Asociația Curtea Veche, Valentina interacționează cu profesioniști din toate ariile creative și contribuie la proiecte cu impact social. Dă valoare fiecărei întâlniri și îi motivează pe cei din jur pentru a reuși în ceea ce și-au propus.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.