Florin Roșoga este creatorul podcastului Antreprenori care inspiră, autor a numeroase cărți, speaker la conferințe precum Business Days, antreprenor, blogger, iar lista poate continua. În interviul de săptămâna aceasta, am povestit cu el despre educație, dezvoltare personală și cele mai importante lecții pe care un antreprenor ar trebui să le învețe când pornește la drum.
Un lucru este sigur – în orice lucru pe care îl face, Florin este un profesionist – își respectă cuvântul dat, e punctual și indiferent de situație, își dorește ca treaba să fie făcută cât mai bine. Aceste lucruri spun enorm de multe despre el și despre parcursul său ascendent de-a lungul timpului în domeniile în care activează. Însă ne-am dorit să aflăm părerea sa despre educație, antreprenoriat și dezvoltare personală – iată ce ne-a spus!
BM: Bună, Florin! Pentru început, spune-ne câteva lucruri despre tine.
Bună. Sunt autor, blogger și antreprenor. În ultimii ani am reușit, de asemenea, să stau de vorbă cu peste 200 de antreprenori români și să sintetizez în interviuri scurte ceea ce le-a adus lor succesul.
BM: Care sunt cele mai importante 3 lucruri pe care le-ai descoperit din discuția cu aceștia?
Există diferențe notabile între ei. Dacă ar fi să mă rezum la 3 obiceiuri comune acestora, ar fi:
- Autodisciplina, capacitatea de a face ceea ce ei știu că au de făcut, chiar și când e vorba de sarcini neplăcute.
- Perseverența, faptul că revin din nou și din nou. Dacă un proiect nu merge, încearcă o altă abordare, un alt unghi de vedere, o altă cărare.
- Sau… faptul că recunosc atunci când au ajuns pe un drum înfundat, își asumă pierderile și închid proiectul. Evident, imediat ce fac asta se gândesc care este următorul proiect și îl încep cât mai repede. Nu iau în mod personal eșecul, se străduiesc să își învețe lecțiile și merg mai departe.
BM: Ce sfaturi le-ai da celor care acum își încep o carieră sau dezvoltă un business?
Să înceapă cât mai repede. Este și o greșeală pe care am făcut-o eu însumi, calculând prea mult opțiunile, sau pregătindu-mă prea detaliat. Acum aș începe cât mai rapid, în cel mai bun mod în care o pot face astăzi și optimizând mereu din mers.
BM: Scrii pe blogul tău despre leadership. Cum vezi tu liderul modern – ce calități are și cum se comportă el?
Luând în considerare și ceea ce am observat din toate cele peste 200 intreviuri din podcast, observ că treptat pare că la nivel de leadership apare nevoia de a evita rolul de lup singuratic, lupul alfa care îi comandă pe cei din jur.
Îl citez aici pe prietenul meu Șerban Chinole, care vorbea recent despre nevoia de a trece de la leadershipul individual la cel colectiv, în care o echipă acționează în mod unitar spre obiectivele comune. Liderul viitorului, cred eu, va avea nevoie să învețe să implice restul echipei să performeze împreună.
BM: În mod ideal, pe cine ți-ai dori să inviți la podcast-ul tău Antreprenori care inspiră și de ce?
Am stat de vorbă cu peste 200 de oameni în cadrul podcastului. Dacă inițial mă gândeam să aduc mai ales oameni de afaceri cu realizări majore și o cifră de afaceri cât mai mare, pe parcurs am realizat că deși acest gen de antreprenori sunt o foarte bună sursă de inspirație, ajută să învățăm și din experiența celor aflați mai pe la mijloc sau … chiar la început. Fiecare dintre ascultătorii podcastului este diferit, are nevoi diferite, are un nivel de experiență diferit, aspirații diferite.
Ca urmare, în acest moment creez un mix de invitați, din punct de vedere al experienței, al domeniului de activitate (atât antreprenori, dar și din alte zone precum sportivi, cercetători, autori, etc). Cred că astfel putem învăța din mai multe unghiuri de abordare și găsi experiențe care ni se potrivesc fiecăruia fără a copia viața altcuiva.
Observ cum în peisajul românesc se face tot mai mult diferența între conținutul motivațional, de dezvoltare personală și cel inspirațional.
BM: Ai început să explorezi domeniul dezvoltării personale acum 20 de ani. Ce ai văzult între timp, ce s-a schimbat și cum percep oamenii acum educația dincolo de băncile facultății?
S-a schimbat foarte mult. Dezvoltarea personală devine mai puțin o preocupare „magică” ce pare să creeze rezultate extraordinare (fără efort) și tinde să devină o parte obișnuită a vieții cotidiene, la fel cum este preocuparea de a face mișcare, de a mânca sănătos, de a petrece timp în compania unor oameni de calitate etc.
Suplimentar, observ cum în peisajul românesc se face tot mai mult diferența între conținut motivațional (care ne motivează), de dezvoltare personală (tehnici, instrumente aplicabile) și inspirațional (cum este podcastul meu).
De asemenea, dezvoltarea personală a devenit o materie uzuală pe însăși băncile școlii. La școală se predă dezvoltarea personală din primele clase, există opționale precum inteligența emoțională ș.a. Este o evoluție uriașă, nu pot decât să mă bucur de ceea ce se întâmplă.
BM: Ai scris acum ceva timp cartea 24 de ore. Despre ce este vorba în ea și ce sfaturi de productivitate ne poți da?
24 de ore este o carte simplă despre productivitate la nivel personal. Productivitatea personală este în opinia mea una dintre abilitățile elementare pe care e bine să ni le dezvoltăm cât mai rapid. În măsura în care o stăpânim, aceasta se va transmite și în rolul nostru de lideri. Ca urmare, în 24 de ore am descris o serie de tehnici și instrumente pe care eu le folosesc și care mă ajută, plus altele care au o reputație bună.
BM: Ce pregătești în viitor?
Anul viitor probabil voi publica următoarea mea carte, până atunci voi continua să aduc invitați noi în podcast, voi publica o serie de cursuri noi, mai sunt câteva proiecte frumoase la care lucrăm😊
Pe Florin Roșoga îl găsești online pe www.florinrosoga.ro iar cărțile sale sunt disponibile aici.