Greșeli comune de marketing pe care le fac business-urile

De la startup-uri, la business-uri așezate pe piață, multe afaceri se confruntă inevitabil cu greșeli de marketing din care pot învăța. Ca marketeri, am observat cele mai comune, dar și cele mai mari greșeli pe care le fac antreprenorii, și cum le pot evita, așa că le-am pus într-un material pe care poți să-l citești în continuare.

În România, business-urile mici și mijlocii au rareori specialiști în marketing, care să se ocupe de crearea unei strategii hands-on și care să ajute managementul în a lua decizii pertinente de business care să crească și să dezvolte compania. De aceea, mulți clienți își pierd încrederea în cuvântul „marketing” și eficiența acestuia. Vedem în continuare care sunt cele mai comune greșeli, dar și cum le putem corecta.

Nu alocă bugete de marketing

Experiența ne spune că multe afaceri nu își previzionează un buget de marketing încă de la început. Rezultatul? După câteva luni pe piață și vânzări scăzute, încearcă tot felul de metode-minune, sperând într-un miracol.

Ce trebuie să știm este că puține produse se „vând singure”, iar asta datorită calității sau inovației pe care o aduc. În restul cazurilor, bugetele de marketing sau de promovare sunt stabilite la fel de ferm ca și cele cu salariile, pentru a crea acea tracțiune pe piață. În primii ani pe piață, acestea pot varia între 10 și 20% din venituri. Da, atât de importante sunt!

Vor rezultate imediate

În agențiile de marketing, lucrul acesta e bine-știut, clientul vine și spune „vreau rezultate cât mai repede!”. E clar, cu toții ne dorim rezultate rapide, însă e foarte important să realizăm dacă ele sunt posbile și cât de realiste sunt aceste rezultate.

Nu poți să te aștepți la un boom în vânzări după doar 2-3 săptămâni de promovare, sau după 1-2 luni de comunicare în piață. Încrederea, credibilitatea și brandul se construiesc în timp, iar de multe ori, rezultatele imediate (ex. vânzări, lead-uri) sunt bazate pe acestea. Marketerii sunt oameni care construiesc „tracțiune”, însă acesta e un proces, care ia timp și ale cărui rezultate reale se pot măsura abia după 6 luni sau chiar un an.

Nu se poziționează și nu comunică adecvat

Multe business-uri trec peste faptul că o comunicare corespunzătoare „aliniază” potențialul client cu brandul. Spre exemplu nu poți vinde produse premium online, fără a avea o imagine premium și fără a exprima această calitate prin toate mijloacele de care dispui.

În același fel, dacă ești un brand premium și nu pui preț pe imagine, pe experiența utilizatorului și alte detalii de acest fel, fie vei atrage clienții pe care nu ți-i dorești, fie vei crea o imagine eronată de brand (brand consumer în loc de brand premium). Niciunul dintre cazuri nu aduce beneficii.

Nu își stabilesc o politică de preț

Revenind la exemplul de brand premium, niciun business nu va fi credibil dacă va vinde așa-zise produse de înaltă calitate cu prețul de „13,99” sau având reduceri peste reduceri. Asta deoarece politicile de preț sunt stabilite, din nou, pe baza mai multor factori, cum este și poziționarea de brand.

La fel, prea multe promoții sau promoții create „instant” pot diminua credibilitatea unui produs, așa că acestea ar trebui gândite pe o perioadă lungă de timp și ținând cont de toate implicațiile pe care le pot avea aceste decizii.

Preferă „ieftin și prost” decât „scump și bun”

De ce să investești într-un site de câteva mii de euro când poți lua o temă cu câteva zeci de euro? De ce să faci promovare pe social media cu niște profesioniști, când X-ulescu știe social media cu un sfert din preț? De ce să plătești consultanță pe marketing sau business, când lucrurile merg și așa?

Tot din experiență spunem că prima variantă e cea mai bună, trecând de costurile mai ridicate. Căci, mai bine un buget mai mare, cu rezultate, decât o negociere aprinsă pe cel mai mic preț, fără niciun ROI clar. Suntem înclinați ca oameni să ne dorim cel mai mic preț și cele mai bune rezultate, însă gândindu-ne simplu, merită riscul?

Merită să părem total neprofesioniști cu un site plin de bug-uri? Merită să ne compromitem imaginea în care investim, printr-o comunicare de social media ineficientă, fără strategie, fără moduri de cuantificare a rezultatelor? Merită să spunem ”pas” discuțiilor despre marketing și business cu specialiști, din cauza faptului că banii aceia sunt ”prea mulți”?

Desigur, sunt mult mai multe greșeli pe care antreprenorii le fac când vine vorba de marketing. Dacă ai și tu un exemplu, scrie-l mai jos și hai să-l dezbatem!

 

Împarte pe social media

Dalibor Vasiljevic

Este fondator și brand strategist la Rainfall, speaker și antreprenor. Cu o experiență de 13 ani în domeniu, Dalibor dezvoltă împreună cu echipa Rainfall mixuri complexe de PR, marketing, branding și digital, pentru a soluționa problemele clienților și pentru a dezvolta business-urile acestora.

Comentarii. Intră în dezbatere

Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.