Orele prelungite la birou, nopțile nedormite sau lucrul din cele mai neconvenționale locuri sunt deja câteva lucruri cu care antreprenorii s-au obișnuit ca parte din a manageria o afacere. Însă lucrurile pot fi și altfel! Aflăm în cele ce urmează cum orice tip de manager poate să treacă peste insomnii și munca copleșitoare cu câteva sfaturi de bun simț!
Orice antreprenor s-a regăsit la un moment dat în situația în care stătea întins noaptea, cu ochii ațintiți pe tavan, cu nenumărate gânduri care nu-i dădeau pace. Insomnia este o situație cu atât mai neplăcută, cu cât e nevoie ca orice antreprenor să fie bine odihnit, pentru a întâmpina o nouă zi cu forțe proaspete.
Presupunând că motivul insomniei nu sunt cafelele espresso băute în exces, oamenii de afaceri nu pot dormi noaptea, de regulă, din patru motive:
-
Sunt mult prea entuziaști sau au foarte multe idei care nu ii lasă să doarmă.
-
Se gândesc la toate lucrurile pe care le au de făcut.
-
O chestiune presantă legată de business-ul lor (cum ar fi personalul sau cash-flow-ul) le cauzează anxietate și griji.
-
Își fac scenarii care implică situații de genul “cum ar fi dacă…?” în raport cu afacerea lor.
Pe termen lung, preluarea controlului asupra acestui gen de analizări se dovedește a fi mai folositoare decât un telefon la doctor pentru o prescripție de somnifere. Pentru cei care se regăsesc într-o situație asemănătoare, unul din următoarele trucuri i-ar putea ajuta la schimbarea situației într-una favorabilă și, de ce nu, la un somn binemeritat.
Antreprenorul plin de entuziasm și de idei
Pentru a opri această formă de anxietate specifică antreprenorilor, e indicat să fie organizat un sistem de lucru în care antreprenorul să fie capabil de a-și pune cap la cap ideile și de a vâna altele noi pe parcursul zilei. Unii folosesc sisteme digitale precum Evernote sau Basecamp, în timp ce alții preferă încă stilul clasic de carnet de notițe, pe care să îl țin mereu la îndemână.
Oricare ar fi metoda preferată, cel mai important este ca ea să fie urmată cu sfințenie. De cele mai multe ori, ne spunem “o să notez asta mai târziu” iar lucrul acesta nu se mai întâmplă – pe când ideile vor răsări de obicei într-un moment în care suntem întinși în pat, uitându-ne la tavan.
Antreprenorul care se gândește la toate lucrurile pe care le are de făcut
În acest caz, crearea unui sistem prin care să fie delegate sarcinile la serviciu este vital. De obicei, antreprenorii își clădesc afacerile bazându-se pe propriile puteri. A preda frâiele în anumite situații unor persoane apropiate și calificate, care îi pot ajuta, reprezintă o provocare pentru ei.
Când liderul unei afaceri se gândește îndelung la o listă de lucruri de îndeplinit stând în pat, asta înseamnă cu siguranță că firma are nevoie de o metodă eficientă de a urmări îndeplinirea sarcinilor pe parcursul zilei sau de un sistem pentru a le executa, în loc să le lase în totalitate pe umerii persoanei din conducere.
Antreprenorul care meditează asupra unei probleme de afaceri
Cash-flow mic, o problemă de personal delicată, un client dificil care a dat un review negativ – acestea sunt doar câteva dintre gândurile care țin un antreprenor treaz noaptea.
Antidotul pentru ele are la bază trei etape. În primul rând, ajutorul din partea cuiva, chiar dacă este vorba doar de cinci minute petrecute cu un prieten sau cu un mentor pentru descărcarea frustrărilor. Al doilea pas este identificarea celor două tipuri de probleme: cele care pot fi controlate de manager și cele care nu pot fi controlate de acesta (cash-flow-ul este probabil un aspect care poate fi remediat, însă decizia unei persoane de a-și exprima o părere negativă nu ține de nicio persoană din companie).
Proiecții în viitor despre “Cum ar fi dacă…?”
Un dezavantaj al poziției de antreprenor vizionar este acela de a fi copleșit de gânduri legate de eventualele probleme care pot să apară. După o zi încărcată la muncă, gândurile se pot îndrepta spre tot ce nu s-a întâmplat pe parcursul zilei, cum ar fi lucrurile legate de viitor.
Cea mai simplă metodă de a adormi? A recunoaște că printre toate anticipările create, poți să alegi intenționat să îți imaginezi scenarii pozitive.
Somnul sănătos poate fi la fel de important precum o strategie bună. Vremurile în care consideram o emancipare stilul de viață ultra-ocupat și stresat sunt de mult apuse.
Și până și cei mai de succes antreprenori știu că pentru a face față cu brio tuturor provocărilor de business, un somn liniștit și o minte limpede fac toți banii.