Să recunoaștem – marketingul este unul dintre cele mai dinamice domenii din ziua de astăzi. Partea bună ar spune unii sau mai puțin bună, ar spune alții este că oamenii de marketing trebuie să se adapteze continuu acestor schimbări, iar de cele mai multe ori înseamnă să învețe și să adauge noi abilități CV-ului lor, pentru a rămâne relevanți fie în fața managerilor, fie în fața clienților.
Totuși, cu atât de multe posibilități de învățare și un timp limitat în care să acumuleze aceste informații, ce ar trebui să aleagă marketerii pentru a-și „face un update”? Discutăm mai departe cele mai importante 10 abilități și informații pe care marketerii ar trebui să le aibă ca „ași în mânecă”.
Cunoștințe de analytics
Liderii își doresc din ce în ce mai mult cifre concrete asupra impactului marketingului și implicit a campaniilor desfășurate. Așa că, marketerii au nevoie să devină experți în analizarea datelor pentru a demonstra că ceea ce fac ei aduce valoare concretă companiilor. Specialiștii care vor să aibă succes vor trebui să înoate în apele adânci ale analizării datelor, pentru a rămâne la suprafață.
Abilități de scriere și comunicare
Marketerii care scriu și comunică bine au un avantaj asupra celor care nu au aceste abilități. Chiar dacă scrierea și comunicarea sunt în sine abilități de bază pentru acest domeniu, marketerii vor trebui să le îmbunătățească continuu pentru a livra mesaje eficiente. Aceia care pot convinge cumpărătorii prin scriere sau prin public speaking vor avea locuri ocupate în vârful industriei.
Cunoștințe de aplicații și automatizări
Automatizările de marketing pot crește cu mult performanța campaniilor și ar trebui să fie o abilitate cerută pentru orice specialist din domeniu. A învăța să folosească automatizări care în mod continuu generează lead-uri prin emailuri sau conținut nu este o treabă ușoară, însă funcționează – datele arată că automatizarea poate aduce cu până la 14.5% o creștere în productivitatea vânzărilor, și 12.2% o reducere în activitatea de marketing per total.
Practicienii pot să iasă în evidență dacă învață să creeze workflow-uri pentru diferiți prospecți și să înțeleagă cum să analizeze datele ce le corespund. A ne da seama ce funcționează și ce nu e important cu automatizările de marketing, iar cei care stăpânesc această abilitate vor fi înaintea celorlalți. Sunt prea multe aplicatii folosite pentru rezolvarea diverselor probleme in ziua de azi – dar unele dintre ele sunt notate aici.
Abilități de research
Campaniile de marketing încep cu o bună parte de research, așa că perfecționarea acestei abilități este importantă. Marketerii au nevoie să înțeleagă foarte bine consumatorii, tendințele de pe piață, datele furnizate de analize și oportunitățile din domeniul lor – toate acestea presupun abilități avansate de research care trec de o simplă căutare pe Google.
Prin aceste abilități, marketerii ar trebui să își îmbunătățească experiența și să înțeleagă mai bine cumpărătorul dar și piața. Marketerii care pot face un research concludent aduc un plus de valoare fiecărei echipe.
Abilități de codare
Marketerii care nu cunosc un minim de HTML sau CSS tind să lucreze foarte greu cu echipele de development. Învățarea bazelor din ambele poate să rezolve problemele minore care pot apărea, precum modificările pe un website sau pe un blog.
Iar a înțelege cum să modifici un template de MailChimp sau să faci research pentru un website competitor de asemenea necesită aceste abilități, iar ele devin mai degrabă o nevoie decât un lucru de dorit.
Marketerii sunt de altfel încurajați să învețe și alte lucruri conexe cu domeniul lor. Chiar dacă nu sunt nevoiți să învețe Python, marketerii pot învăța cum să construiască un crawler folosind Python pentru a face SEO. Aceste tipuri adiționale de codare sunt ceea ce angajatorii vor căuta odată ce HTML și CSS-ul vor deveni norme.
Marketerii ar trebui să învețe un minim de design pentru a înțelege cum pot să aibă un impact în mintea consumatorului.
Cunoștințe de experiență a utilizatorului
În timp ce companiile au în general echipe separate de design, marketerii care înțeleg bazele designului sunt la mare căutare. Marketerii știu deja foarte multe despre publicul țintă, așa că dacă pot lucra cu echipa de design pentru a crea un website cu o experiență a utilizatorului care este bine primită de piață, website-ul va avea mai mult ca sigur rezultate mai bune.
95% dintre consumatori declară că experiența utilizatorului contează, așadar de ce să nu punem la un loc echipa de marketing și cea de design pentru a crea un layout atractiv pentru consumator? Marketerii ar trebui să învețe un minim de design pentru a înțelege cum pot să aibă un impact în mintea consumatorului.
Cunoștințe de inbound marketing
Inbound marketingul este dovedit că scade costurile cu până la 60%, față de versiunea tradițională de outbound marketing, așa că abilitățile de a crea campanii de inbound marketing sunt absolut esențiale.
Folosind conținut, social media și tactici de SEO, marketerii trebuie să fie apți în a atrage potențialii clienți pe website – și mai important, marketerii au nevoie să aducă clienții potriviți pe website.
A câștiga trafic pe website este posibil prin simplul fapt de a posta conținut, dar ceea ce marketerii trebuie să facă eficient este să aducă lead-uri de calitate pe website. Acest lucru este realizat prin inbound marketing specializat – folosind uneltele potrivite pentru a aduce potențiali clienți pe site.
Abilități de înțelegere a cumpărătorului
Tot în ceea ce privește inbound marketingul, marketerii trebuie să înțeleagă cumpărătorul și comportamentul de cumpărare dacă vor să îi atragă pe site.
Marketerii au nevoie să învețe și să înțeleagă procesul prin care clienții cumpără, prin conversații directe cu echipa de vânzări. Odată ce marketerii știu ciclul de cumpărare, ei pot crea conținut specific pentru fiecare etapă.
95% din cumpărători preferă brandurile care le oferă conținut de-a lungul procesului de cumpărare, ceea ce înseamnă că divizia de vânzări și de marketing trebuie să fie aliniate. Marketerii care pot crea conținut care să îi atragă pe potențialii cumpărători de-a lungul procesului de cumpărare, pentru a crea mai multe vânzări sunt prețioși și pot măsura acea valoare în lei.
Cunoștințe de mobile marketing
80% dintre utilizatorii de internet folosesc un smartphone iar dependența noastră față de ele nu pare a încetini – ceea ce înseamnă că tacticile de marketing mobil trebuie să crească și ele.
Marketerii trebuie să înțeleagă cum să implementeze în timp și spațiu campanii care targetează utilizatorii de pe mobil. Acum, că optimizarea pentru mobil este o regulă, marketerii pot folosi tactici precum campanii SMS, personalizări, mesaje push și oferte bazate pe locație, pentru a atrage utilizatorii să interacționeze cu brandul.
Marketingul mobil crește la o rată mare și unele companii aleg chiar să angajeze echipe separate pentru mobil. Marketerii care pot diferenția mesageria de pe mobil și care pot atrage engagement pe smartphone-uri, vor fi la mare căutare anul acesta.
Cunoștințe de SEO
În fiecare an auzim că „SEO-ul e mort”, însă el nu moare niciodată, doar se schimbă. A fi capabil să pui brandul clientului pe prima pagină din Google – sau în topul rezultatelor – are rezultate incredibile, căci puțini utilizatori sunt dispuși să caute pe a doua pagină. Dar Google se schimbă continuu și modul în care căutăm online se schimbă continuu, așa că marketerii au nevoie să învețe continuu noi tactici de SEO.
Andrey Lipattsev, Strategist la Google spune că un conținut de calitate și construirea unei baze de link-uri sunt două dintre cele mai importante semnale folosite de Google pentru un ranking bun în căutări. Marketerii care produc conținut de calitate și pot construi o bază de link-uri, totul menținând practicile de SEO, vor fi întotdeauna la mare căutare.
Viitorul marketer
Marketerii sunt nevoiți să învețe noi abilități și să se adapteze constant la schimbările din mediul online. În timp ce comportamentul și algoritmii se schimbă, la fel și tacticile – cu alte cuvinte, și cele mai bune practici de marketing. Marketerii care au succes în aceste schimbări și sunt gata să învețe noi tehnici vor avea tot timpul de lucru. Cei care însă nu vor putea ține pasul, vor rămâne în urmă.
În concluzie, îmbunătățindu-și încontinuu abilitățile, făcând research constant și printr-o autoeducare permanentă, marketerii pot rămâne în topul domeniului lor. Nu există o altă variantă mai ușoară.